Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ (;) ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Πολύ πιο κοντά φέρνει πλέον τις κάλπες, η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή με πλειοψηφία 180 ψήφων τη νέα δανειακή σύμβαση, εφόσον αυτή προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη Σύνοδο G20 στις 3 Νοέμβρη.

Η επιβεβαίωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο της συνομιλίας που είχε με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη -και την οποία αποκάλυψε στο Mega ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιδιώκοντας προφανώς να μην αφήσει διέξοδο υπαναχώρησης στην κυβέρνηση- προκάλεσε συναγερμό στο πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα. Κυβερνητικές πηγές απέφευγαν αργά το βράδυ να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αν δηλαδή ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ υπενθυμίζεται ότι την είδηση είχε μεταδώσει από το μεσημέρι χθες ο Real fm 97,8.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η φράση του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Δηλαδή για πολιτικούς λόγους και όχι για νομικούς (!) η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με αυξημένη πλειοψηφία, γεγονός που ναι μεν θα της επιτρέπει να ισχυρίζεται ότι δεν παραχωρείται εθνική κυριαρχία, από την άλλη θα βάζει τον τόπο σε περιπέτειες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θεωρούν ότι παρά τη κατηγορηματική άρνησή της σήμερα τουλάχιστον να το ψηφίσει, η ηγεσία της ΝΔ θα έρθει σε δυσχερή θέση, ακόμα και αν κατά την ψηφοφορία δεν αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα και διαρροές. Αν, αναφέρουν, γίνουν εκλογές και η ΝΔ κερδίσει τι θα κάνει; Θα αρνηθεί τη σύμβαση; Και με ποια εναλλακτική λύση;

Αν πάντως, η δανειακή σύμβαση έρθει στη Βουλή και δεν ακολουθήσουν δημοψήφισμα και εκλογές, αλλά κατευθείαν εκλογές, οι πιθανές ημερομηνίες είναι είτε μέσα Δεκεμβρίου -αν η δανειακή σύμβαση είναι έτοιμη μέσα Νοεμβρίου- ή αρχές Φεβρουαρίου, εφόσον έρθει στη Βουλή αρχή του έτους, που είναι και το πιθανότερο.

Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν, επίσης, πως τέτοιες κινήσεις της κυβέρνησης, αν γίνουν, δεν μπορεί παρά να έχουν την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή της ηγεσίας της τρόικας.

Με Παπούλια

Υπ’ αυτό το πρίσμα, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε λίγη ώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠΗΓΗ:http://www.real.gr/default.aspx?page=home

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου