Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΘ

















Το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τα 180 στρέμματα στο κέντρο της πόλης, ένα πραγματικό «φιλέτο», που φιλοξενεί -πέραν των περιπτέρων της ΔΕΘ- το Παλέ ντε Σπορ και τα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός», συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 16 πρώτων ακινήτων σημαντικής αξίας που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και οδεύουν προς αξιοποίηση. Το θέμα αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είναι κάθετα αντίθετος με το σχέδιο, ενώ διαφωνούν πλήρως και οι διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo.
Ηδη, για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΔΕΘ έχει οριστεί σύμβουλος που άρχισε να δουλεύει από την περασμένη Τρίτη. Το ερώτημα είναι τι είδους αξιοποίηση επιδέχεται μια έκταση που σήμερα αποτελεί εκθεσιακό κέντρο. Αλλά και για το μέλλον, αν και όταν «μετακομίσει» η ΔΕΘ στη Σίνδο ή αλλού, όπου θα κατασκευαστούν νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις, οι εξαγγελίες των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και η πρόθεση των τοπικών φορέων και παραγόντων ήταν να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο μητροπολιτικό πάρκο, ώστε να ενισχυθεί η «πράσινη υποδομή» του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Φυσικά, η προοπτική της αξιοποίησης, και μάλιστα σε καιρό μείζονος οικονομικής κρίσης, απέχει πολύ από τη λογική του μητροπολιτικού πάρκου, καθώς η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι τόσο μεγάλη, που μόνον η οικοδόμησή του ή η χρήση του σε «βαριές» λειτουργίες, όπως είναι -για παράδειγμα- τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μπορούν να δικαιολογήσουν μια μεγάλη επένδυση κι επομένως σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

Πέντε «πωλητήρια» στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «Α», τα 16 πρώτα ακίνητα, που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν χωριστεί σε δύο οκτάδες υπό την επίβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει οριστεί ως ο επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στη μία οκτάδα επικεφαλής σύμβουλος είναι η ίδια η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς και στη δεύτερη -αυτή στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΘ- η Eurobank και η Alpha Βank.

Στην ίδια λίστα με τη ΔΕΘ συμπεριλαμβάνονται και άλλα τέσσερα δημόσια ακίνητα από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 600 παραθαλάσσια στρέμματα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της Μίκρας, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την έκταση του κάμπινγκ της Επανομής, την έκταση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, καθώς και μια παραθαλάσσια έκταση στην Ασπροβάλτα. Τη δουλειά έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ, που επί της ουσίας λειτουργεί εδώ και 40 ημέρες κι έχει σκοπό να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 22 δισ. θα προέλθουν από τα ακίνητα.

Από κοντά βρίσκεται ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χριστοδουλάκης. Ο «Α» επικοινώνησε με κορυφαίο παράγοντα του ταμείου, ο οποίος δεν αρνήθηκε την ύπαρξη της λίστας, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν είναι ούτε οριστική ούτε μοναδική. Οπως είπε, τα στελέχη του ταμείου εργάζονται πυρετωδώς, διότι τα ακίνητα του Δημοσίου έχουν πολλές εκκρεμότητες και ακόμη περισσότερες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το ταμείο -και κατ' επέκταση η κυβέρνηση- δε μιλάει για πούλημα ή ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας, αλλά για αξιοποίηση μέσω της εξεύρεσης ιδιωτών επενδυτών. Ο ίδιος παράγοντας, πάντως, αναγνώρισε ότι η τρόικα είναι πλήρως ενήμερη για το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στην τελευταία της έκθεση εν όψει της 6ης δόσης του δανείου καταγράφει ως μία από τις τέσσερις παρατηρήσεις την καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΘ γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα είναι περιορισμένη. Ενδεχομένως η επίσημη ενημέρωση να γίνει αύριο, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ της χώρας με τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κυριακό. Μια συνάντηση που επρόκειτο να γίνει χτες, αλλά αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του υπουργείου.

Κάθετα αντίθετος ο Γ. Μπουτάρης

«Το ακίνητο της ΔΕΘ δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στην πόλη και, αν το κράτος θέλει να πουλήσει ακίνητα, ας βρει άλλα σημεία και όχι την καρδιά της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον «Α» ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία, επισημαίνει ακόμη ότι τα 17 από τα 180 στρέμματα, περίπου το 10%, ανήκουν στο δήμο, ο οποίος είναι «κάθετα αντίθετος» με οποιαδήποτε αξιοποίηση ερήμην της πόλης.
ΠΗΓΗ:  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου